Advertisement 300 X 250

25 Temmuz 2009 Cumartesi

Kürtlerin kendi içlerindeki 5 Populer meselesi

1)Şivan Perwer olayı..

Şahsen tam anlamıyla içinden çıkmış yada olayın rengini kafasında berraklaştırmış biri değilim.En son Newroz’ da Hanover’de yapılan etkinliklere katılan Şiwan Perwer “imralıya selam” diyerek buzları erittiğini biliyoruz.Peki öncesinde dönen olaylar neydi? Bildiğimiz,yani elimizde olan veriler 1 adet şarkı ve 1 adet tutum.Şarkı, o ünlü “lo me çi kîr” parçası..Tutum, Şiwan Perwer’in mam celal ile olan irtibatı ve güneyde yaşaması,orada belli bir mevki çevre edinmesi vs..
Hatta Şiwan Perwer’in sazının sahnede kırıldığını ve saldırıya uğradığını biliyoruz..Acaba bu mesele sadece ideolojik miydi? Yoksa işin perde arkasında daha pek çok şey var miydi? Her kafadan bir şey çıktı..Takip ettiğim kadarı ile forumlarda bu konu yüzünden insanlar birbirini yedi,kavgalar etti,saydı sövdü..
Olay aslında şimdilik yatışmışsa da yıllarca Kürtler kendi içinde şiwanist veya anti şiwanist takılıp durdu.
Şiwan Perwer sitemize bir açıklama yapar mı ki? Trt ‘ ye bile röportaj verdi..bize sadece mini bir açıklama yapsa da razıyız..!!



22)Barzani – Talabani -Öcalan üçgenindeki Önderlik meselesi..

Leyla Zana bundan yaklaşık dört ay evvel ne dedi? “Kürtlerin üç lideri var..biri mesut kardeş,diğeri mam celal ve diğeri de öcalan’dır”..
Şimdi 1980′den bu yana alın ve fotosunu çekip şöyle bir bakın..Gördünüz mü? benim gördüğüm şey şu; önderlik tutkusu mam celal ve mesut barzani’nin molekülerinde öyle bir enerji ile dolaşıyor ki,kuantum fiziği yetersiz kalır onları anlamakta..
Kendileri 1990 sonrası dönemde sırf çıkarları içinde öcalan’a ihanet ettikleri akıldadır.Ortadoğu’da ve özellikle değişim dönüşüm geçiren Kürt coğrafyasında abd desteğini hep arkasında isteyen,son seçimlerde PÇDK’nın seçimlere girmesine bile itiraz eden talabani-barzani ikilisi stratejik noktalarda malesef Kürtler’e çokta (en azından türkiye kürtleri açısından ve ideoloji olarak kürt bağımsızlık hareketini savunanlar açısından) faydası dokunmadı..dokunamıyor..
Aşiretçilik mantığı ile arkalarına büyük bir güç alan ikili,bir taraftan da Öcalan’ın ktilesine göz dikiyor ve “kürtlerin önderleri” adlı bir cümlede kendisini değil özne,belirsiz nesne olarak ta görmek istemiyorlar..
Ve üç ismi de destekleyen,isterse sabaha kadar savunabilen insanlar,kesimler var..Ve halen kürtler kendi içinde tartışır durur..


dill3)Dil meselesi..


Hangi bölge dili güzel konuşuyor..hangi bölge daha çok sahip çıkıyor..hangi şehir dil konusunda duyarlıdır..
karşılaştırmalar,istatistikler vs vs bitmez,bir sohbette üç kişiyi yanyana koyun,açın bu konuyu ve görün bakın neler olduğunu..Hani tartışmayı Kürtçe yapsalar içim yanmayacak(!!)
Kürtçe’nin bölgesel hatta bırakın bölgeyi bazen mahallesel bile değişen ağız yapısı,tahrip edilen geçmişinden gelen parçalanmışlık,bir yandan geleneksel yapı bir yanda da modern çalışmalar ve bunların ortasında kalmış gençler..ortasında kalamamış çocuklar,yaşlılar…
Bu konuya da kendi aramızda tartışmaktan büyük zevkle yıllardır tartışıyoruz..Daha popülaritesini uzun süre devam ettirecektir.

feodalite4)Feodallik- Geri kalmışlık meselesi..


Bu konu anti kürt kesimi için cevabı nettir.Evet kürtler geri kalmış,eğitimsiz bir millettir..Yada arap tarihçileri ağzından söylersek ,zaten “şeytanın dölleridir” Kürtler..
Kürtler ise kendi içinde bu konuda baya ayrışır..Gerçek anlamda feodal olanlar zaten asla kabul etmez..Mesela aşiretçiliğin %80′lerde olduğu Mardin yada %55 lerde olduğu Urfa’da kim feodal olduğunu kabul eder ki?
Bir kesim aslında tüm Türkiye’nin asıl olarak Kürtler tarafından yönetildiğini söyler.Geçmişte hani siyaset olsun,sinema olsun,sanat olsun (doğan güreş..yılmaz güney..gazi yaşargil..ibo..hülyacığım vs..) kürtlerin her zaman top 10 u zorladığını söyler..farklı yaklaşanlarda var tabi,hayır onlar satılmış kürt,kürt olamazlar deyip evet maalesef geriyiz,eğitimimiz yok,savaş ve zorbalık mağduruyuz dolayısıyla tarih boyunca kendi içine kapanık bir yaşam sürdüğünden feodallik damarını kolay kolay atamayan bir topluma dönüşmüşüz der..
işte sizinde bildiğiniz gibi yok aslında böyle..aslında böyle diye onlarca tez sunulur ve kürt olsun olmasın herkesle tartışılır bu mesele..Ne piskologlar,ne felsefeloglar,siyasetçiler ve tırrekçi generaller kafa yordu ama nıç!

5)İhanet olgusu…


İlk ihanetçi Harpagos’tan ..yok efenim yezdan şer,böyle sıcak sıcağından binbaşı kasım ve adını sayamayacağımız binlerce insan..olay…
neyse yaw bu konuda ne diyim ki..

Hiç yorum yok: