Advertisement 300 X 250

22 Temmuz 2009 Çarşamba

Sahi Murat Batgi ne tarafa bakıyor?

Naziler ,kampa götürmek üzere doldurdukları Fransa Yahudilerine yolda sarkıntılık ederler.Ve Fransanın o “madam”ları gidecekleri yerde daha “rahat “yaşamak için onların sarkıntılıklarına göz yumar.hatta cesaretlendirmişler…Ve aynı trende Fransalı hayudi hayat kadınları kendilerine sarkıntılık eden Nazi askerlerine karşı koymuş ve kendilerini trenden atmışlar!

Yani koşullar insanın niyetini ve kişiliğini ortaya koymada önemli bir süreçtir.”madam”yada”fahişe”görünümünün hiçbir değeri yoktur.Kişiliğe,onuruna saldırı karşısındaki tavrından ibarettir her şey!

İnsanın güncel çıkarları onun kişiliğini belirliyorsa,bir kişilikten söz etmek mümkün değildir.Çünkü güncel çıkarlar manevi değerleri,duyguyu,bağlılığı,inancı lokma lokma tüketerek yürür.
Murat Batgi birkaç ay önce elinde basın metni ile İstanbul’da ki Kürt sanatçıları ile birlikte basın açıklaması yaparken okuduk.”trt6 Kültürel koruculuktur…”diye devam eden bir açıklama ile sanatçıların bu oyuna gelmeyeceğinden söz ediyordu!Ve Kürt sorunun çözümüne dönük samimi adımlar beklediğini ifade ediyordu.

Aynı Murat Batgi şimdi Trt6 ‘e program hazırlayıp hızını alamayıp,çıkarını sağlamlaştırmak için kültür bakanına kadar gitti!

Ne değişti acaba Batgi ‘nin hayatında da geçmişine ,arkadaşlarına ,yıllarca karşısına çıktığı halka sırtını döndü.Oysa Batgi’nin kendisi de sahnenin basit bir etik kuralını bilir ;Sahneden insana sırtını dönmemen gerek!Sana yüzünü dönmüş insanlara karşı basit bir kuraldır bu.Daha basit bir kural da vardır hayatta.Herkesin yüzünü döndüğü yer onun inancını belirler.Mesela yezidiler güneşe döner yüzünü.Kimisi dağlara döner yüzünü.Kimi özgürlüğe.Kimi paraya döner vs vs . Murat Batgi sahi ne tarafa bakıyor?Elini bir tarafa açarken ,yüzün neden diğer tarafta?

…………..

Kendisine ekmek uzatan ellerini kıranlar,kendisini ezen postalları yalarlar…der bir söz .Ekmeğimiz kurudur doğru.Ama Batgi’nin kendisi de iyi bilir ki,o ekmeğin piştiği ateş ocak ateşi değil!MKM sandalyeleri üzerinde baskın korkusu ile uyuduğu o yıllarda , şimdi yaşamayan kaç sanatçı arkadaşı son lokmasını Batgi ile paylaştı acaba?Bu sorunun cevabı Batgi’de.Ve o da biliyor ki ,o arkadaşları ölürken açtılar…

“kültürel soykırım” ın tetiğine senin parmak izini bulaştırmalarına izin verme.Çünkü o namludan çıkan kurşunda Apê Musa’nın kanı var.Ve şimdi yaşıyor olsaydı sana ne derdi bilmiyorum ama ,tahmin etmekte güç olmasa gerek!

Trt6 bu dönemim stratejik kurumudur.Bunu Batgi’de biliyor olmalı.Tabi eğer hala okuduğu o basın açıklamasının içeriği aklındaysa.Zira,bir insan kendini kandırmak istediğinde ondan daha büyük bir yalancı yoktur.. Diyecek çok fazla da bir şey yok .Son söz senin Batgi!Ya verdiğin sözleri hatırla ,ya hatırladığın sözleri tut.Yada yüzünü seni izleyenlere dön ,ki;Sahne arkadaşlarından Hogir var orada,Sarya var.Delila var.Uğur Kaymaz’ın hiç büyümeyecek resmi var orada…

Yada Kürtçe tüccarlığının pirim yaptığı o pazarda tezgahına dön yüzünü…Yani özcesi “Diyarbakırlı Hamlet” kadar bile olsa delikanlı ol

Ama acıda olsa senin için ,hatırlatmakta fayda görüyorum;O dolarların yeşilini ,vicdanına bir kefen gibi saramazsın.Tutmaz… Uyanıkken kaçsan bile ,düşlerinde yakana yapışacak.Ve işte o rüyalar da bu halkın sana bedduası olacak…

Hiç yorum yok: