Advertisement 300 X 250

25 Temmuz 2009 Cumartesi

Şiddetle albüm beklediğimiz 4 Kürt grubu


kurdmusic“Müzik yoksulların cennetidir” der Emerson..

Yani Kürtlerin müzikal yolculuğunu bundan daha iyi ifade eden bir söz yoktur benim için..

Geçmiştede çok iyi şeyler üretildi hemde zor zamanlarda.Bu cennetin kapılarını bizim jenerasyona açanları düşündüm de,şimdi pek olamayışlarına üzüldüm..

Bir gün “jack is back” tadında geri dönüşlerini görmek dileğiyle..

1)Koma Wetan

Koma Wetan, Kafkaslar’da yaşayan 4 gencin 1973′ yılında bir araya gelerek kurdukları ilk Kürtçe rock müzik grubudur. Önceleri kendi ortamlarında eğlenmek amacıyla çalmaya başlayan gençler daha sonra grup kurmaya ve dışarıda çalmaya karar verir. Sonrasında kendileri gibi Kafkaslar’da yaşayan Mikaili Reşit, Karlini Çaçan, Aliyi İsko, Ordixane Celil, Latifi Hüsret gibi Kürt şairlerin şiirlerini bestelemeye başlar. 1978 yılında Gürcistan’da bir müzik festivaline davet edilir Festival Gürcü televizyonlarında naklen tüm SSCB coğrafyasında yayınlanır aynı zamanda televizyon grupla özel bir program yapar. Bu festivalden sonra grup olarak kendilerine olan güveni artar. o günün şartlarında albüm yapmak çok zor bir iş olsa da Albüm yapma fikri belirmeye başlar. Sonunda tüm zorluklara rağmen albüm yapılır ama Yeniden Yapılanma Dönemi’nde (Prostroika) kadar basımı ve dağılımı gerçekleşmez.

Grubun ilk albümü ‘Azadi’ önce Gürcistan kompozitörler grubu tarafından daha sonra Sovyet Kompozitörler Birliği Komisyonu tarafından onaylanınca albümün basımına geçilerek SSCB’de satışa sunulur.

‘Grup üyelerinden Gerdenzeri: “ Azadi albümü yayınlandıktan sonra komisyon gelirleri almamız için bize bildirimde bulundu Ama 1990′lardı ve Halepçe Katliamı henüz olmuştu. Katliamda zarar görenlere yardım amacıyla Londra’da bir hesap numarası açılmıştı. Biz de plaktan gelecek gelirlerin bu hesap numarasına aktarılmasını istedik. Bu kararımız sonucu plakın üstünde ‘Bu plaktan elde edilen gelir Halepçe’de zarar görenler için Londra’da açılan banka hesabına aktarılacaktır’ ibaresi yer aldı. Böylece 11 şarkıdan oluşan ilk rock müziği albümü, anlamlı bir yer de edindi” diyor

Tek Albüm ve efsanevi parçaları

brîndar
çi dıgerî
elegez
filîto lawo
hesen bra
hewa sara
perişan
sinê
şêna min
venagere
welatê me

2)Koma Denge Azadi

1991′de İstanbul’da kurulan grup mkm nin mutfağından çıkma.Toplamda 4 albüme imza attılar..

“Hêvî”(1991)

“Em Azadîxwaz in”(1993)

“Welatê min/Roj wê bê”(1995)

“Fedî”(1998)

Üyeleri :

Dilek , Ibrahim Erdem, Raziye , Ömer Avci, Serhat Karakaş, Salih Döger, Nuri Erdem, Serhat Baran, Mehmet Atli, Sema Yigit, Ece, I. Halil Yildiz, Hakan Ener


3)Koma Amed

İlk albümleri “kulilka azad” olan grup 1988 yılında Ankara’da Fikri Kutlay, Amhet Kaya, Melek ve birkaç öğrenci tarafından kuruldu..Ve yanılmıyorsam Türkiye’de ortaya çıkan ilk kürt gruptur.

Albümleri:

Kûlîlka Azadî

Agir û Mirov

Dergûş

4)Koma Berxwedan

1983 yılında avrupa’da doğdu.Grubun kurucuları sefkan, mizgın, çiya, seyitxan, zozan, xemgin birhat, türkan, güler,zamanla da “xelil xemgin, diyar, eylem, peyvan, şemdin, serhat, beser şahin, kawa, cevat, zarife, bınevş” katılmıştır..Kürtleri ve kürt müziğinin geleneksel yapısını yeniden temellendiren ve siyasi mücadel açısındanda bir mihenk taşı olan grup aynı zamanda büyük bir okul.

Grubun 17 albümü var..

daye -1983
marsen netewi -1984
bingol sewiti- 1984
dilan -1985
gula cihane -1987
kaniya welat 1987
botan -1987
pesmerge- 1988
newroz -1989
sad bibe welate min -1990
amed -1991
ey ferat- 1992
mesa azadi -1992
name mi mezopotamiya-1995

Hiç yorum yok: