Advertisement 300 X 250

20 Ağustos 2009 Perşembe

Popüler kültüre karşı durmak !

Günübirlik tüketim kalıplarına karşı durmaktır popüler kültüre karşı olmak…yoksa simpsons, saw, star wars izlememek değildir.İnsanların davranış ve tüketim alışkanlıklarını belirleyen trendlerin günübirlik ve bir tarafları yönlendirirken bir taraflara para kazandırma amacı güden bir kültüre karşı olmaktır. Petek dinçöz’ü bugün benimseyip ertesi gün yaşlandığında sırf vücudu pörsüdüğü için ve sesi para etmeyeceği için bir kenara atıp yeni kokonalar yaratan zihniyete karşı durmaktır. “sanatçı” adı altında her gün yeni bir ses ve yüz çıkarılmasına ve bunların dayatılmasına karşı duruştur.
Her sene yenilenen ve kimin tarafından yaratıldığı belli olmayan moda kavramına ve üretimine karşı durmaktır. kendine yakışanı giymektir..Herkesin giydiğinden giymek için sıraya girmemek, sıradanlaşmamaktır.
Zilyon tane müzik varken, bir iğne ile kuyu kazar gibi kendi müzik dinleme tarzını yaratırken, dayatılan kalitesiz ve yarın unutulacak olan müzikleri dinlememektir yeri geldiğinde…Şimdi bir mcdonalds, bir burger king ve bu türden bir yeri ele alalım..bunların özelliklerine bakıldığında altında yatan felsefe “fast” yani “hızlı”dır. peki bu sadece yemek olayında mı geçerlidir? hayır..orada dinlediğiniz müzik gayet alelade, oturduğunuz masalar sert, servis hızlı, herşey pratik…peki bunun altında yatan olgu nedir biliyor musunuz? sizin orada yemeğinizi yiyip bir an önce oradan kalkmanız ve yerine yenilerinin gelmesi..yoksa en azından benim karşı çıkışım “amerikan malı bunlar, emperyalistlerin şirketi” şeklinde değil. en temel ihtiyacımız olan yemeğin(aynı zamanda insanın en fazla keyif aldığı etkinliklerden birisidir de) böylesine hızlı dayatılması, ve bunun bu kadar geniş yığınlar tarafından uygulanması birileri tarafından dayatılıyor…
Her gün müzik alanında yeni yeni yüzler çıkıyor..”tek şarkılık sanatçılar” olarak tabir ediliyor büyük çoğunluğu..Bir şarkısını dinledikten sonra unutuluyor..ama işin garip yanı günde onlarca kez gözümüze kulağımıza sokuluyor. İşte popüler kültür budur..
Evet şöyle denebilir; dostum öyle diyorsunda popüler kültür halk kültürü anlamına gelmektedir. zaten isyan noktası da bu ya..bunu halk yaratmıyor ki..dayatılan ve dayatıla dayatıla benimsenmiş bir kültür ortaya çıkıyor..
En azından; Petek dinçöz dinlemektense ezginin günlüğünü dinlemeyi tercih ederim. Çünkü petek’in vücudu pörsüdüğünde sesinin de 5 para etmediği anlaşılacak ve silinip gidecektir;ama ezginin günlüğü sanatıyla varolacaktır..

Hiç yorum yok: