Advertisement 300 X 250

27 Ağustos 2009 Perşembe

Public Enemies – 2009 (Halk Düşmanları )

Yönetmen: Michael Mann Tür: Action,Crime,Drama,History,Thriller Ülke: USA Dil: English Süre: 140 dk IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1152836/
1929 dünya ekonomik bunalımı ya da büyük buhran olarak adlandırılan ABD kaynaklı, ekonomik çöküşten nemalanan ve ‘ortada kriz varsa bunun tek nedeni bankalardır’. Prensibiyle harekete geçen, önüne gelen bankayı soyan John Dillinger biyografisini konu edinen bir Michael Mann filmi.. Keza bir çok şahane filmde mükemmel oyunculuk sergileyen johnny Deep ve Christian Bale bu filmde görünce ,filme hemen ulaşmak istiyorsunuz..Zaten yönetmen de sinemaseverlerin bu zaaflarından yararlanıp hem johnny Deep hem de Christian Bale’yi harcamıştır bana göre..
Tam besmele çekip filme başlıyorken , aniden J. Deep’in kaçış sahnelerini görüyorsunuz..Daha ilk dakikadan aksiyon diye sevinirken ,Film boyunca anlamsız-birbirinden kopuk mesajalar, j. Dilinger’den uzak efsaneler, bankayı soy- çık dışarı gibi yüzeysel anlatış,Tüm sinemaseverlerin ‘j. Dillinger’ herkes tarafından biliniyor varsayımı üzerine geçen, dönemin muhteşem arabaları ve beylik tabancalı, jöleli ,takım elbiseli insanlar, Cristian Bale ‘nin çırpınışı gibi işkence dolu dakikalarla filmin bir sona varmasını diliyorsunuz…Final bile hafif bir etki yaratmakta..
Tüm bunların içinde , bir aşk hikayesinin doğması ve yönetmenin ;
Kadın, para, silah gibi 3 şeyin tehlikelerle dolu olduğunu..Bunlardan uzak durun gibi tuhaf mesaj barındırması da cabası..
Film kedi-fare üzerine kurulu , dönemin oyuncularından yararlanılmış ,hiçbir mesaj güdemeyen , basite indirgenmiş açılış- finalle kalıyor..
Halbuki ‘her kahraman masum değildir.’ ‘ kötü kahraman da vardır’ mesajı hakim olabilirdi. Şayet b u yılki filmler gangster filmleri ise, eski filmlerden(Baba serisi, yarılı yüz, bir zamanlar America )tat almayan bakın deriz..

Hiç yorum yok: