Advertisement 300 X 250

27 Ağustos 2009 Perşembe

Toplum ve Kuram

özellikle türkiye’de sosyal bilimler alanında kürt sorununun ve kürt toplumunun gözardı edilmesinden dolayı çeşitli üniversitelerde yer alan kürt öğrenci ve akademisyenlerin öncülük ettiği bu kitap serisinin ilk sayısı mayıs ayı itibariyle çıkmış. dayanamadım hemen sipariş verdim..taa istanbullardan geldi..incelemelerim sonucunda inanılmaz nitelikli bir çalışma olduğunu söylemem mümkün. bilimsel yazım kurallarına uygun, yorumdan ziyade bilgi ağırlıklı ve kaynakçalı çalışmalardan oluşmuş, bilgi ve belgeye dayalı bir kürt toplumu literatürü oluşturma çabası hakim..
kitap toplum ve kuram başlığı ve lêkolîn u xebatên kurdî(kürt araştırma ve incelemeleri) alt başlığıyla çıkmıştır. kitabın çıkış nedeni tamamen sosyal bilimler alanında ve akademia’da kürtler’in sosyolojik, ekonomik- demografik, antropolojik özelliklerinin yani anlayacağınız kürt ve kürde özgü toplumsal konuların gözardı edildiği veya bir yalan üretiminin sürekli tekrarlandığı için böyle bir çalışma yapmak olduğu söylenmektedir.
ilk kitap serilerinin konusu genel nitelikte denebilecek düzeydedir:kürt toplumunda değişim dinamikleri ve sınıflar
kitabın içindeki çalışmalara baktığımızda tarihsel, ekonomik, jeo-uzamsal çalışmaların yanı sıra akademia’daki kürt sorunu ile ilgilenen ingiltere’deki üniversitelerde hocalık yapmış sonrasında university of kurdistan hawler’in kuruculuğunu yapmış şu anda ise boğaziçi üniversitesi’nde ders veren iranlı kürt akademisyen abbas vali ve kürt sorunu konusunda akademianın ve sosyoloji biliminin en çok bedel ödeyeni, gözükara saçı sarı çorumlusu ismail beşikçinin ropörtaj ve yazıları var.
diğer çalışma başlıklarına bakacak olursak;
“türkiye’de ulus devlet oluşumu, kürt direnişi ve dönüşüm dinamikleri”(harun ercan)
“demografik açmazdan demokratik açmaza: türkiye’nin kürt meselesi”(nilay özok)
“türkiye kürdistanı’nda kontrgerilla stratejisi olarak çevre tahribatı”(joost jongerden ve diğ.) bu çalışma tunceli özelinde pkk’nin çıktığı yıldan 90′lar boyunca türk ordusunun bir strateji olarak yarattığı doğa tahribatına odaklanan bir çalışma. çok ilgi çekici bir çalışma..özellikle harita üzerinde yıllar süresince nasıl bir değişim olduğu, tablolar aracılığıyla bu tahribatın niceliksel değerlerini de ortaya koyması açısından ilgi çekici.
barış annelerine odaklanan bir çalışma ” annelik ve politika: barış anneleri’nin öğrettikleri” (gözde orhan)
80 sonrası doğudan batıya göçlere odaklanan bir çalışma ve bunun sonuçlarını anket verileriyle açıklamaya çalışan bir çalışma; “türkiye’de 1980′li ve 1990′lı yıllarda yaşanan zorunlu göç ve toplumsal sonuçları”(betül altıntaş)
sosyo ekonomik ve güncel bir çalışma var yine bu kitapta..özellikle 80 sonrası ortaya çıkan liberal politikalar ve zorunlu göçle birlikte tuzla tersaneler bölgesi ve kürtlerin proterleşme sürecine odaklanan bir çalışma; “türkiye’de neoliberalizm, kürt meselesi ve tuzla tersaneler bölgesi”(tuzla araştırma grubu)
“abbas vali ile akademi üzerine”(ropörtaj)
“türkiye’de sosyal bilimler mümkün müdür?”(ismail beşikçi)
kürtler üzerinde uygulanan iskan hareketlerinin tarihsel kökenlerine inen bir çalışma. özellikle ittihat ve terakki döneminin başlangıcında 1. paylaşım savaşında yapılan kimi iskan çalışmaları ve uygulamalarına belgeler ışığında odaklanmış;
“20. yüzyıl kürt göç hareketlerinde birinci dalga: kürtlerin yeniden iskanı ve kürt mülteciler meselesi”(namık kemal dinç)
kürt tarih yazımı üzerine bir çalışma;
“erken dönem etno-politikası: şerefhan’ın şerefname’si ve kürt beyleri” (djene bejalan)
diğer çalışmalar
derviş aydın akkoç tarafından yazılmış “siyasal iktidar kapsamında ‘edebiyat ve ulusal alıntılar’: genesis
çeşitli kitap eleştirileri de kitabın son bölümünde yer almaktadır.
özellikle kürt sorunu, kürt toplumu ile ilgilenenlerin hemen edinmesi gereken ve yakından takip etmeleri gerektiğini düşünüyorum.
sloganla bitirelim:)
oku, okut, abone ol abone bul:))

Hiç yorum yok: